AB, yenilenebilir enerjide istihdam için kolları sıvadı …
Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı yeni bir araştırmada, Avrupa Birliği’nin ( AB ) yenilenebilir enerjiye destek politikalarını canlandırmak amacıyla 400,000 yeni iş yaratabileceği ve bunun 2020 hedefi çerçevesinde hayata geçirilebileceği ileri sürüldü.
AB ’nin yenilenebilir enerji politikasının etkileri konulu çalışmada birliğin toplam enerji üretiminde yenilenebilir enerjinin yüzde 20’lik paya ulaşmasının Avrupa ekonomisinde bir bütün olarak GSYİH’a binde 0,24’lük bir katkı sağlayacağı ileri sürülüyor. Bu arada, Komisyon çevre dostu enerji sektöründe 2,8 milyon kişiye iş ve GSYİH’de yüzde 1,1’lik bir artış sağlanabileceğini iddia ediyor.
Komisyon, güneş pilleri, denizde rüzgâr üretim tesisleri, ikinci nesil biyolojik yakıtlar gibi enerji çözümünde yenilik daha fazla desteklenirken sektörde yatırımların canlanacağını ve yakıt ticaretini artacağını ancak bütün bunların bir maliyeti olacağını da kabul ediyor.
Örneğin, bildik yollarla enerji üretimine yatırımlarla, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanımıyla enerji fiyatlarının artacak öte yandan tüketiciler ve hükümetlerin bütçesi daralacak ve sanayi rekabet avantajını kaybedecek.
Buna rağmen söz konusu çalışmada yüksek meblağlı yatırımların yenilenebilir enerji sektörünün olumsuz etkilerini silebileceği ileri sürülüyor. Yayılan sera gazı miktarının azaltılması ve Avrupa’nın ithal yakıta bağımlılığının aşağı çekilmesi şimdiye kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik eden en önemli etkenler olurken Komisyon elde edilen sonuçların rekabeti canlandıracağını kaydediyor.
AB Enerji Komiseri Andris Piebalgs, “ Bu da gösteriyor ki yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji güvenliği ve iklim değişikliği ile mücadele dikkate alındığında sağladığı yararların ekonomik yararla el ele gidebileceğini göstermektedir ” şeklinde açıklamada bulundu.
Ancak aynı araştırmada yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için belirlenen 2020 hedefinin mevcut destek politikaları yoluyla başarılamayacağına işaret ediyor. “ Her zamanki iş… ” yaklaşımıyla 2020’ye kadar yenilenebilir enerji hedefi ancak yüzde 14 ’e yükselmiş olacak.
Denizde rüzgâr enerjisi üretimi ve güneş pilleri ile med cezir dalgalanmalarından enerji üretimi gibi yeni teknolojilerin 2020 sonrasında yenilenebilir enerji kaynakları arasında en büyük kalemi oluşturacağı belirtiliyor. Dolayısıyla, Komisyon bilgi yoğun teknolojilerin maliyetlerinin azaltılması ve yeniliklerin teşvik edilmesi için gerekli politikaların geliştirilmesini özellikle önemli kıldığına dikkat çekiyor.
euractiv.com.tr / haber / enerji
04.06.2009