Yeşil enerji yatırımlarında artış ...
 
 

 

Yeşil enerji yatırımları yüzde 30 arttı

Yeşil enerji projelerine küresel düzeyde yatırımlar geçen yıl yüzde 30 artışla 243 milyar dolara ulaştı.

 

Dünya Ekonomik Forumunun (WEF) hazırladığı rapora göre, yeşil enerji projelerine küresel yatırım geçen yıl önemli oranda artış gösterdi ve bu alanda daha fazla güçlü büyüme söz konusu. Raporda, şimdi daha fazla temiz enerji kaynaklarının fosil yakıtlarla rekabet edebileceğine, yüksek enerji fiyatlarının muhtemelen temiz enerjiye talebi artıracağına dikkat çekildi.

 

WEF e göre, ekonomik büyümeye zarar vermeksizin küresel ısınmanın 2 dereceyle sınırlandırılması ve küresel ısınmanın olumsuz etkilerini önlemek için yenilenebilir ve düşük karbon enerji alanlarına yıllık yatırımların iki katına çıkarak 2020 yılına kadar yılda 500 milyar dolara çıkması gerekiyor. WEF, hükümet politikalarının, küresel ısınmanın artışının 2 dereceyle sınırlandırılması amacıyla güneş panelleri ve rüzgar tribünleri gibi temiz enerji kaynaklarının geliştirilmesi çalışmalarını artırması gerektiğini vurguluyor.

 

Çok zor ekonomik ortama rağmen, temiz enerji endüstrisinin önemli ilerleme sağladığı ve her yıl 500 milyar dolar tutarında yatırım hedefinin neredeyse yarısına ulaşıldığına işaret edilen raporda, son iki yılda hükümetlerin temiz enerjinin yayılması ve gelişmesini desteklemek için 194 milyar dolar teşvik taahhüdünde bulunduğu, ancak artan bütçe açıkları ve birçok ülkede borçların yükselmesinin yeşil enerji programlarının ve diğer temiz enerji sübvansiyonlarının sıkı denetim altına alınmasına sebep olduğu ifade edildi.

 

Hükümetlerin 2009 yılından bu yana bütün dünyada temiz enerjinin yayılması ve gelişmesini desteklemek için 194 milyar dolar teşvik taahhüdünde bulunmasının özel yatırımları artırdığı ve maliyetleri düşürdüğü, Çin in temiz enerji teşvik taahhüdünde 47,3 milyar dolarla başı çektiği görüldü. Çin den sonra bu alanda ABD 20,7 milyar dolarla ikinci sıraya yerleşirken, bu iki ülkeyi 6,9 milyar dolarla Brezilya, 6,2 milyar dolarla Almanya, 4,8 milyar dolarla İtalya ve 4,6 milyar dolarla İspanya takip etti. Dünyanın geri kalan kısmının teşvik taahhüt miktarı ise 37,3 milyar dolar oldu.

 

2010 YILINDA 243 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Raporda, 2010 yılında temiz enerji yatırımlarının 186 milyar dolar olduğu 2009 yılına göre yüzde 30 artarak 243 milyar dolara çıktığı belirtildi. Geçen yıl temiz enerji yatırımlarındaki bu artış sektör için önemli bir kilometre taşı oldu. Çünkü 2004 ve 2008 yılları arasında yıllık ortalama büyüme oranı yüzde 37 seviyesinde seyrederken, küresel ekonomik krizle birlikte 2009 yılında bu alanda yapılan yatırım 2008 yılına göre sadece yüzde 4 olmuştu.

 

Çin in geçen yıl bu alandaki yatırımları önceki yıla göre yüzde 39 artışla 54,4 milyar dolara ulaştı. Bu da Çin in dünyanın en büyük rüzgar tribünü ve güneş modülü üreticisi yaptı ve kurulu yenilenebilir enerji kapasitesi bakımından ABD yi geçmesine yardımcı oldu. Çin hızlı büyüyen enerji talebini karşılamak için temiz enerji sektörü dışında ayrıca kömür yakıtlı termik santrallere önemli yatırımlar yapıyor.

 

Şu anda bütün dünyada kullanılan güneş enerji pil modüllerinin yarısından fazlasını üreten ve temiz enerji sektöründe faaliyet gösteren birkaç önemli şirkete ev sahipliği yapan Çin, büyük bölümünü iç üreticiden karşıladığı ekipmanlarla geçen yıl kurulu rüzgar enerjisine 17 gigavat yani bu alanda küresel üretimin yaklaşık yarısını ekledi. Geçen yıl temiz enerji yatırımları Avrupa, Ortadoğu ve Afrika da 19 milyar dolar artışla 94,4 milyar dolar, Amerika kıtasında 17 milyar dolar yükselişle 65,8 milyar dolar ve Asya ile Okyanusya da 20 milyar dolar artışla 82,8 milyar dolar oldu.

 

WEF in raporuna göre, geçen yıl ayrıca küçük ölçekli temiz enerji projelerine küresel çapta yatırım yüzde 91,6 gibi ciddi bir yükselişle 59,6 milyar dolara çıktı. Böylece temiz enerjiye yatırılan her dört doların neredeyse bir doları küçük ölçekli temiz enerji projelerine yatırılmış oldu. Almanya, geçen yıl tek başına büyük bölümü küçük ölçekli konut ve ticari binaların çatı güneş enerji sistemleri biçiminde olmak üzere güneş enerjisi pil modelleri kapasitesine 7,5 gigavat daha ekleyerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Çek Cumhuriyeti, İtalya ve İngiltere nin de ABD nin yaptığı gibi bu alanda hızlı büyüme kaydettiği belirtildi.

 

TEMİZ ENERJİNİN ÖNÜNDEKİ BAZI SIKINTILAR

Raporda, küresel ekonomik krizi takiben hükümetlerin yüksek borç seviyelerinin birçok ülkede temiz enerjiye verilen desteğin kısılacağı anlamına geldiğine işaret edildi. Borç piyasalarının kırılganlığının sürdüğü ve özellikle Avrupa da durumun küresel krizden sonra düzelmediği, önemli bütçe açıklarıyla mücadele eden temiz enerji destekçisi önemli ülkelerin bu alandaki desteğini azalttığı, Çek Cumhuriyeti ve İspanya nın tarife rejimlerinde geriye dönük değişikliklere gittiğine dikkat çekildi.

 

Sonuç olarak bu yıl muhtemelen tarife garantilerinin azaltılacağı, bunun Almanya da başladığı belirtilen raporda, ABD de düşük fiyatlı doğalgaz ile rekabetin yanı sıra temiz enerji alanında federal enerji yasası eksikliğinin söz konusu alanda engel olmayı sürdürdüğü bildirildi. Ancak bu unsurların hiçbirinin sektörün ilerlemesini raydan çıkarmada yeterli olmayacağı vurgulanan raporda, “Bugün, jeotermal, bioyakıt ve rüzgar projeleri, önemli enerji piyasalarında fosil temelli rakipleriyle rekabet edebilir ve onları geride bırakabilir” denildi. (AA)

03 Nisan 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: