Zengin Lityum Yatakları Bulundu ...
 
 

 

Almanya’da zengin lityum yatakları bulundu

Bonn’da solar tekniği üreten bir şirket Almanya’nın Çek sınırındaki Erzgebirge bölgesinde yüksek miktarda lityum madeni keşfetti, değerinin yaklaşık 4 Milyar Avro olduğu tahmin ediliyor.

 

Almanya’nın Bonn şehrinde solar güneş enerjisi panelleri üreten ‘Solarworld’ isimli bir şirket Çek sınırındaki Erzgebirge bölgesinde zengin lityum maden yatakları bulunduğunu, burada maden kazısı yapmak için Freiberg Maden Dairesinden gerekli izni aldıklarını bildirdi.

 

Saksonya Eyaletindeki 900 metre yükseklikte bulunan eski maden bölgesi Zinnwald-Georgenfeld’de eski maden kazı alanlarında Avrupa’nın en zengin lityum maden yataklarının bulunduğu tahmin ediliyor. Solarworld’un açıklamasına göre lityum yataklarının değeri 3-4 Milyar Avro’yu buluyor.

 

Beyaz-gümüş renkli lityum madeni öncelikle pil, keramik ve cam üretiminde kullanılıyor. Solarworld şefi Frank Asbeck ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’a verdiği demeçte, bölgedeki lityum kaynaklarının işletmesinin geleceğin ticareti olduğunu ve geleceğin solar tekniğinde kullanılacağını söyledi. Asbeck, tüketicilerin Solarworld’dan temin ettikleri solar panellerden elde ettikleri elektriği yine Solarworld’un ürettiği akülerde depolayabileceklerini belirtti.

 

Gözlemciler Almanya’da lityum maden işletmesinin çok pahalıya malolacağını bu yüzden kazançlı olmayacağını düşünüyor. Solarworld’un lityum işletme planlarını bazıları reklam taktiği olarak görüyor.

 

Şu anda dünyadaki lityum kapasitesi ihtiyaca cevap verecek miktarda. Üretimin artması elektrikli otomobil üretiminin artışına bağlı. İsviçre’nin dev kredi bankası Credit Suisse, dünyadaki lityum ihtiyacının 2015’ten sonra şimdiki yüzde 7’lik orandan yüzde 14’e yükseleceğini tahmin ediyor.

 

Dünyadaki toplam 25 bin tonluk lityum üretimi Şili’deki SQM, Avusturalya’daki Talsion, Frankfurt’taki Rockwood’a bağlı Chemetall ve Amerikan kimya firması FMC’nin ihtiyacını karşılıyor.

 

Lityum madeninin üçte ikisi tuz göllerinden elde ediliyor. Bu şekilde temin edilen lityumun kilosu 2 Dolar’a maloluyor. Bu sistemle tuz su ve soda ile karıştırıldıktan sonra filtreden geçirilen su buharlaştırılınca geriye lityumkarbonat kalıyor.

 

Madenden çıkarılan lityum ise daha pahalıya maloluyor. Maden işletmesi için daha çok enerji ve techizat gerekli. Maden yataklarında bulunan lityumoxid miktarı yaklaşık yüzde 5 ile 7 arasında bulunuyor ve temin edilen lityumun kilosu 4,5 Dolar’a maloluyor. Almanya’nın Saksonya Eyaletindeki madenlerde lityum oranının yüzde 1,2 ya da 1,4 olduğu tahmin ediliyor, yani elde edilen lityumun maliyeti 4,5 Dolar’dan çok daha yüksek olacak.

Mucahid Yıldız - Dünya Bülteni / Almanya

www.dunyabulteni.net

26.03.2011

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: