Ucuz ve Temiz Enerji Rüyası ...
 
 

 

Temiz ve ucuz enerji hayali kâbusla bitti

Japonya, nükleer reaktördeki patlamaların yol açtığı Çernobil korkusunu yatıştırmaya çalışırken, ‘ucuz ve temiz enerji’ rüyasının da depremle sona erdiği tartışmaları başladı.

 

Japonya’da Cuma günü meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan tsunami felaketinin yol açtığı yıkım, her gün ürküten boyutlarla genişlerken, sarsıntıda nükleer santrallerin hasar görmesi, temiz ve ucuz enerji kaynağı olarak görülen nükleer santrallerle ilgili küresel bir tartışma başlattı. Onbinlerce kişinin hayatını kaybettiği depremin nükleer sızıntıya yol açarak tasavvur edilemez can kayıplarına neden olmasından endişe eden Japon yetkililer, reaktörler çevresinde geniş çaplı önlemler aldı. Ancak kaygılar, depremde bir reaktörü infilak eden Fukuşima nükleer santralinde ikinci bir patlama meydana gelmesiyle daha da derinleşti. Japon hükümeti, reaktörün 3 numaralı biriminde hidrojen patlaması meydana geldiğini ancak bunun nükleer sızıntıya yol açmadığını bildirdi.

 

NÜKLEER YATIRIMLAR BİTEBİLİR

‘Mucize’ olarak adlandırılan büyümenin ardından küresel ekonominin başlıca aktörleri arasına giren Japonya’nın, etkileri Çernobil’den çok daha yıkıcı olabilecek nükleer felaketin eşiğine gelmesi, dünya genelinde büyük paniğe neden oldu. Uzmanlar, Çernobil faciasının, Sovyetler Birliği’ndeki teknik yetersizlik ve mühendislik hatalarına bağlayarak o dönemde yeni nükleer santrallerin inşasına engel olmadığını belirtirken, facianın, nükleer enerjide dünyanın bir numarası olarak görülen Japonya’da meydana gelmesinin ise, sektöre onarılamaz bir darbe vurduğunu belirttiler. Fransa ve Almanya’da mevcut reaktörlerin acilen kapatılması ve yeni yatırımlardan vazgeçilmesi çağrıları yükselirken, Fukuşima benzeri 20’den fazla reaktöre sahip olan ABD’de de endişeler yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. İsviçre de, nükleer reaktör inşası kararını iptal etti.

 

REAKTÖRDE ERİME TEHLİKESİ BAŞLADI

Yetkililer, 1 ve 3 numaralı reaktörlerdeki patlamanın ardından, Fukuşima nükleer santralinin 2 numaralı reaktöründe su seviyesinin yeniden düştüğünü ve yakıt çubuklarının soğutulamadığını bildirdi. Japon medyasında yer alan haberlere göre, santrali işleten Tokyo Elektrik Şirketi (Tepco), yakıt çubuklarını soğutmaya yarayan su seviyesinin, sıcaklığın yükselmesine bağlı buharlaşma yüzünden yeniden düştüğünü ve yakıt çubuklarının ortaya çıktığını açıkladı.Yakıt çubukları soğutulamazsa, birbirleriyle füzyona girme ve reaktörün kalbine zarar verme riski bulunuyor. Tepco ekipleri, böyle tehlikeli bir durumu kesinkes önlemeye çalışıyor.

 

ABD gemisinde nükleer panik

Japonya’nın üçüncü felaketin eşiğinde olduğu kaygılarını güçlendiren bir haber de ABD donanmasından geldi. Yetkililer Japonya açıklarındaki USS Ronald Reagan adlı uçak gemisinin, mürettebatın radyasyona maruz kalmasının ardından rotasını değiştirerek bölgeden ayrıldığını bildirdi. Gemideki askerlerin, bir aydaki radyasyona bir saat içinde maruz kaldıkları belirtildi. Bu arada Clint Eastwood’un ‘Hereafter’ (Öteki Dünya) adlı filmi, ‘tsunami sahnelerinin uygunsuzluğu’ nedeniyle Japonya’da gösterimden kaldırıldı.

 

Türk ekibi yardıma koştu

Japonya, tanık olduğu en yıkıcı depremin yaralarını sarmaya çalışırken, uluslararası toplumun yardımda geç ve yetersiz kaldığı belirtiliyor. Japonya’ya giden ilk yardım kuruluşları arasında yer alan İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Acil Yardım Koordinatörü Recep Güzel, “Ülkede maalesef uluslararası düzeyde bir yardım çalışması görmedik” dedi. Güzel,  sürekli elektriklerin kesildiğini, temiz içme suyu konusunda sıkıntı yaşandığını belirtti.

www.stargazete.com

15.03.2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: