Ezinç, elektrik projelerine hız verecek
Ezinç, elektrik projelerine hız verecekTürkiye’nin enerji ve fosil yakıtlar konusunda çok zengin olmadığını ve kullanılan enerjinin yüzde 75’in ithal olduğunu belirten Ezinç Metal Anonim Şirketi Genel Müdürü Hakan Alaş, “Yüzümüzü güneşe dönme vakti geldi” diyor.
Ezinç Elektrik üretiminde de yerini alacak. 28 yıldır güneş enerjisi sektörünün önde gelen firmaları arasında yer alan Ezinç Metal yeni yapılan kanun değişiklikleri ile fotovoltaik yani elektrik üretimi alanındaki çalışmalarını artıracak. 26 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe giren kanun değişikliği ile devlet, güneş santrallerinde (GES) üretilen elektrik için kilovat başına 13,3 ABD Doları cent satın alma fiyatı belirlemişti. Bu rakam Bulgaristan’da 50, Yunanistan’da ve İtalya’da 40 euro cent olarak uygulanıyor.
Ezinç Metal Genel Müdürü Hakan Alaş, “Güneş enerjisi Türkiye için geleceğe yönelik son derece stratejik bir öneme sahip. Ezinç bugüne kadar güneş enerjisi konusunda hem yurt içinde hem de yurt dışında pek çok başarılı işe imza attı. Güneşten elektrik üretimi alanında da konusunda da altı yıllık bir geçmiş ve tecrübeye sahip şirketimiz ülkemizde çok önemli projeleri gerçekleştirdi. Telekomünikasyondan denizcilik sektörüne, savunma sanayisinden tarımsal sulamaya kadar birçok sektörde fotovoltaik çözümler gerçekleştirdik. En son Van Gölündeki Akdamar Adasında ‘Türkiye’nin güneş enerjili en büyük aydınlatma projesi’ni başarı ile hayata geçirdik. Maliyeti 150.000.- TL olan bu proje ile yıllık 25.000 kilowatt saat enerji üretiliyor. Sistem kendini 3 yıl içinde finanse edecek. 25 yılda toplamda 1.100.000.- TL tasarruf sağlayacak. Ezinç bunun benzeri çalışmalarla altı yıldır güneşten elektrik üreten projeler yapıyor ve uyguluyor” dedi.
CİDDİ VE KÖKLÜ KURUMLARI TERCİH EDİN
Ülkemiz dünyada güneş ışınımı bakımından en şanslı ülkeler arasında yer alıyor. Bunu gözardı etmeyen Ezinç Metal çalışmalarını güneş enerjisinin kullanılabileceği her alana yaygınlaştırıyor. Ülke çapında 650 bayi ile hizmet veren Ezinç Metal adına konuşan Hakan Alaş kanundaki düzenleme ve elektrik üretimi konusunu şöyle değerlendiriyor: “Kanunla belirlenen satınalma birim fiyatı bize göre düşük. Güneş enerjisi her yönüyle çok faydalı fakat, yatırımı geç geri dönen bir sektör. Açıklanan bu fiyat sektörü çok fazla hareketlendirmeyecektir. Fakat biz yine geçmiş deneyimlerimizle hareket edip bu alanda faaliyetimizi hızlandıracağız. Ülkemizin ortalama olarak yıllık güneş alma süresi 2 bin 460 saattir. Bundan da anlaşılacağı gibi Türkiye tam bir güneş ülkesi. Fakat ülkemizdeki güneş enerjisinden faydalanma potansiyeli yıllık 4-5 milyon dolar seviyesini geçemiyor. Elimizde olan bu imkânın daha büyük çapta değerlendirilmesi için farklı yöntemler uygulanmalı ve tüketicilere ciddi destekler verilmelidir. Güneş pilleri alanında faaliyet göstermek amacıyla kurulan 300’ü aşkın şirket var. Ama bu kadar firmanın paylaşabileceği yeterince büyük bir pazar yok. Güneş enerjisi çevreci, tükenmeyen ve üretimi ucuz fakat yatırımı geç geri dönen bir sistem. Sektöre en çok zarar veren etken merdiven altı üretim. Bu nedenle güneş enerjisinden ister sıcak su elde etmek isteyen ister elektrik elde etmek isteyenlerin alım yaparken çok dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz. Ciddi ve köklü kurumları tercih etmeleri yatırımın vaktinde geri dönmesini ve verimli olmasını sağlar.” dedi.
www.haberortak.com - 2011