Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasası
 
 

 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı İlhan Metin, "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un çevreye duyarlı, milli ve stratejik bir yaklaşım öngörmediğini savundu.

 

İlhan Metin yaptığı yazılı açıklamada, "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un bir yıl sonra tamamen yeniden düzenlenerek TBMM de görüşüldüğünü ve 8 Ocakta Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.

 

Yasanın iki yıl bekletildikten sonra EMO ve diğer ilgili kesimlerin görüşlerini dikkate almadan yasalaştığını ileri süren Metin, şunları kaydetti:

 

"İçerik olarak çevreye duyarlı, milli ve stratejik bir yaklaşım öngörmemektedir. Dışa bağımlılığımızın önlenmesi adına ciddi bir adım içermemektedir. Elektriğin konforundan vazgeçemeyeceğimiz ama çevreye de bir o kadar duyarlı davranacağımız bir düzenleme yapılmamış olup, ormanların doğal ve tarihi Sit alanları ile koruma alanlarının da GES, RES, HES amaçlı kullanımına imkân tanımaktadır. Yasanın bu hali güneş enerjisine dayalı elektrik üretimini desteklemekten uzaktır. Hem alım fiyatlarının düşüklüğü hem de hedeflenen kapasite, ülkemizin güneş enerjisi potansiyelinin yalnızca yüzde 0,3 ne karşılık gelmektedir. Destekleniyor gibi görünüp kısıtlar ve sınırlamalar getiren bir yasa olmuştur."

 

Yasa ile Güneş Enerjisinden Elektrik üretimi için yıllık 600 MW sınırlaması getirildiğini ifade eden Metin, "5 bin MW başvuru olursa ne yapılacaktır? Lisanslar ilk müracaat edene mi verilecektir? Neye göre verileceği belli midir? gibi sorulara cevap bulunamamaktadır" dedi.

 

Bu yasadan beklenen en önemli hususun alım fiyatları olduğunu vurgulayan İlhan Metin, ancak bunun da beklentileri karşılamadığını bildirdi.

 

Metin açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"2005 yılındaki düzenlemede bu alım fiyatı RES ve HES için 5.5 cent idi. Şimdiki düzenlemede 7,3 Dolar cente dönüşmüştür. Değişen bir şey yoktur. Yenilenebilir enerji alanının pazar büyüklüğünün yaklaşık 30 milyar Dolar olduğu bir ortamda, yasa yatırım yapacak insanların beklentisine cevap vermemektedir. Düşük alım fiyatı nedeniyle kısıtlı öz sermeyesi bulunan yerli firmalar bu ortam karşısında yatırım yapamayacak olup ülkemizin yerli kaynakları da yabancıların eline geçecektir. Yasanın olumlu tek noktası yeterli olmasa bile yerli sanayi üretimine teşvik getirilmesidir. Böylece pazarın en azından bir kısmı yerli sanayi tarafından kullanılmış olup yurt içinde kalacaktır. Ancak yerli sanayinin gelişmesi için planlı ve bilinçli sektörel yatırım teşviklerine ağırlık verilmeli, Enerji ekipman üretimleri için gerekli destek mekanizmaları acilen gündeme alınmalıdır. Bu tip yatırımların özellikle, her türlü altyapısı ile hizmette olan Organize Sanayi Bölgelerine yönlendirilmesi son derece önemli bir husustur."

Antalya - 28 Şubat 2011

(Anadolu Ajansı)

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: