AB emisyon stratejisi ve karbon piyasası
 
 

 

AB nin emisyon stratejisi, karbon piyasasını ikiye böldü

AB emisyon ticareti planı (EU ETS) AB karbon piyasasının bazı oyuncuları tarafından olumlu karşılanırken bazıları tarafından eleştirildi.

 

Enerji verimliliği uygulamaları ile 2020 itibariyle seragazlarının yüzde 25 oranında azaltılmasını hedefleyen Avrupa Birlği planı, AB karbon piyasasını ikiye böldü. Piyasa oyuncuları, planı yeteri kadar açık olmadığı ve karbon fiyatlarında yükselme eğilimi yaratabileceği konusunda eleştiriyorlar.

 

Birliğin, enerji stratejisini -2020 yılına kadar yüzde 20 hedefini yüzde 25 e çıkartmak yönünde- gözden geçirdiği ifade edlmişti. Henüz bir tasarı olan bu rakam ile ilgili resmi açıklama, 2011 yılının sonuna kadar yapılmayacak.

 

Reuters ta yer alan habere göre strateji, AB emisyon ticareti planı (EU ETS) bazı oyuncular ve yatırımcılar tarafından olumlu karşılandı. Olumlu karşılayanlar, karbonun mevcut fiyatı olan 15 Euro/ton seviyesinin yükselmesini bekliyorlar ve bu gelişmenin düşük karbon yatırımlarını destekleyeceğini düşünüyorlar.

 

Ancak plan, yeteri kadar şeffaf olmadığı ve karbon piyasasında olumsuz etkilere sahip olabileceği için de eleştiriliyor. İtalyan Nomisma Energia nın analisti Matteo Mazzoni "Bu yaklaşım, AB nin emisyonları azaltmak konusundaki taahhütlerine bağlılığını ortaya koyuyor ancak bundan daha fazlasını söylemiyor” diyor.

 

Komisyon, 2010 yılında aynı konuda ağır sanayi ile karşı karşıya gelmişti. O zaman BusinessEurope endüstri grubu ve Fransa ile Almanya ekonomi bakanları güç birliği yaparak Komisyon un hedeflerini yüzde 30 a doğru ilerletmesini tartışmaya açmasına karşı çıkmışlardı.

 

Deutsche Bank analisti Isabelle Curien "AB, yeni plan ile hedefini güçlendiriyor ama bunu şeffaf bir şekilde yapmıyor” diyor.

 

AB nin şu andaki hedefi, emisyonların 1990 yılı seviyesine göre 2020 de yüzde 20 oranında azaltılması. Eğer Çin ve ABD gibi büyük ekonomiler de benzer adımları atarlarsa bu hedefin yüzde 30 seviyelerine çıkabileceği düşünülüyor.

 

Alman Çevre Bakanlığı işbirliği ile Potsdam Institute for Climate Impact Research tarafından yapılan bir araştırmaya göre "yüzde 30" hedefi, 6 milyon iş imkanı yaratılmasını sağlayabilir ve 2020 itibariyle ekonomik büyümeyi önemli oranda destekleyebilir.

 

AB kaynakları, bazı hükümetlerin bu yıl yüzde 20 den fazla indirimi tek taraflı olarak gerçekleştirebileceklerini bunun öncülüğünün de İngiltere, İspanya ve Danimarka tarafından yapılacağını ifade ediyorlar.

www.geleceginenerjisi.com

24 Şubat 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: