Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam yok ...
 
 

 

Bakan Yıldız: Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye de sağlanan ve sürdürülebilir hale gelen siyasi istikrarla beraber birçok şeyi balans edebilecek bir yapı bulunduğunu vurgulayarak, O yüzden doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam var mıdır? diye sorduğunuzda, cevabımız; hayır. Şu anda buna yansıyacak birşey görünmüyor. dedi.

 

Yıldız, Uluslararası Yatırımcılar Derneği nin (YASED) 30. Olağan Genel Kurul Toplantısı nda yaptığı konuşmada, Türkiye deki büyümeye işaret ederek, bunu karşılayabilecek yatırımları yapmak gerektiğini vurguladı.

 

Türkiye de 8 yıl öncesinde yaklaşık yüzde 34 lerde olan üretimdeki özel sektör payının şu anda yüzde 52 ler civarında olduğunu belirten Yıldız, kamu yatırımlarının gittikçe azaldığını, sabit sermaye özel sektör yatırımlarının gittikçe arttığını ifade etti.

 

ANİ DEĞİŞİKLİKLER ÇATLAKLAR DOĞURUR

Kendilerinin de bunu hedeflediğini dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

 

Yüzde 100 özel sektör piyasasına geçmek ani değişimlerle olmayacaktır. Bu çok sıhhatli olmaz. Bunun mutlaka takip edilebilir, kontrol edilebilir ve her zaman gözetlenebilir yapı içinde olması lazım. Eğer böyle olmazsa bütün sosyolojik olaylarda olduğu gibi ani değişikliklerin toplumda, sektörde çatlaklar doğurduğunu görürüz. Bunun et, süt, elektrik gibi alanlarda temel olarak birbirinden çok farkı yok. Her zaman için özel sektör tabii ki hakkı olduğu parayı kazanmak isteyecektir. Ama biz bunun makul bir oranda olmasını istiyoruz.

 

Eğer makul oranın daha üzerinde bir miktar olursa, bu bir sermaye transferine dönüşür. Eğer makuliyetin daha altında olursa, bu da o sektörü zorda bırakacak yapıya büründürür. Her ikisini de istemiyoruz. Biz kamunun ister imtiyaz hakkıyla, ister varlık satışlarıyla, ister kredilendirme modelleriyle mutlaka ortak bir noktada buluşabilecek, kamuyla özel sektörün beraber paylaşabileceği bir nokta oluşmasına dikkat ediyoruz. Yoksa verirsiniz 2 katı fiyatı uluslararası sermaye gelir. Ama üreticinin daima ucuz, tüketicinin daima pahalı bulduğu elektrik fiyatlarında kontrol edemeyeceğiniz bir nokta olur.

 

Bakan Yıldız, toplantıdaki konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, Riyad da Uluslararası Enerji Forumu Toplantısı na katıldığını anımsatarak, burada üretici, tüketici ve taşıyıcı toplam 86 ülkenin dahil olduğu enerji sektöründeki en büyük çatı yapının kurulduğunu, toplantı sırasında aralarında ABD ve Suudi Arabistan ın da bulunduğu 10 ülkenin enerji bakanlarıyla ikili görüşmeler yaptıklarını anlattı.

 

PETROLÜN VE DOĞALGAZIN OLMADIĞI ORTAM YOK

Libya nın günde 1,6 milyon varil üretim yaptığını, dünyanın günlük tüketiminin ise 86 milyon varil olduğunu kaydeden Yıldız, Libya daki olayların fiyatlara etkisine ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

 

Libya şu anda üretimin yüzde 25 ini düşürdüğünü söylüyor. Yani 1 ler civarında, hatta daha az miktarın arzda azalmış olmasına rağmen fiyatlar daha fazla arttı. Bunun psikolojik ve sosyolojik yanının reel sektörden daha önde olduğunu söyleyebiliriz. Suudi Arabistan Petrol Bakanı bir açıklama yaptı; Biz ek 4 milyon varil daha arz yapabiliriz. Yani arz ve talepte bir sıkıntı varsa biz bunu karşılayabiliriz dedi. Petrolün ve doğalgazın olmadığı bir ortam yok. Fiyat ondan dolayı yükselmiyor. Ama bir ülkenin siyasi istikrarsızlığının nelere yol açabileceğini görüyoruz. Türkiye de tam tersine, ülkede sağlanan ve sürdürülebilir hale gelen siyasi istikrarla beraber birçok şeyi balans edebilecek bir yapı vardır. O yüzden doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam var mıdır diye sorduğunuzda, cevabımız; hayır. Şu anda buna yansıyacak birşey görünmüyor. Bunu balans edebilecek elimizde yapı olduğunu söylüyoruz.

 

İSTİKRARLA BERABER FİYATLAR TABİİ HALİNE ÇEKİLİR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, ulaşım sektöründe serbest piyasada bulunan benzin, mazot, dizel gibi kalemlerin ise ham petrol ve döviz fiyatlarına bağlı yükseldiğine dikkati çekerek, buna siyaseten müdahale etmelerinin söz konusu olmadığını söyledi.

 

Özellikle Tunus, Mısır ve Libya daki olayların sosyolojik tesirinin ne tür boyutlara çıktığının görüldüğüne işaret eden Yıldız, Özellikle de insan ölümüyle sonuçlanan olayların fiyatlara daha fazla tesirinin olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ben sağlanacak istikrarla beraber fiyatların tekrar tabii haline çekileceğine inanıyorum şeklinde konuştu.

 

Benzine zam yapılıp yapılmayacağı sorusunu ise Taner Yıldız, Vergi sabit. Vergide oransal bir artış söz konusu değil. Ama ham petrol ve döviz fiyatlarının artmış olması, direkt bu piyasaya yansımayı getiriyor. Fiyatların kendi makul, tabii haline çekileceğini ümit ediyorum diye yanıtladı.

 

YENİ BİR DÜZENLEME İSTİYORUZ

Yıldız, BOTAŞ tan bir heyetin Rusya da doğalgaz fiyatlarının düşürülmesi görüşmelerine ilişkin bir soru üzerine de şöyle konuştu:

 

Bizden önceki hükümetlerin yaptığı uzun vadeli kontratların doğalgaz fiyatlarının petrole bağlı olarak bir formül önümüze koymuştu. Hem global kriz, hem tüketim miktarları açısından baktığımızda bununla alakalı yeni bir düzenleme istiyoruz. Bu ne kadar gerçekleşir gerçekleşmez, BOTAŞ yetkililerimiz Moskova dalar, onu değerlendirecekler.

 

Biz de 4 Mart ta Sayın Seçin ile Kazan da buluşup KEK Toplantısı nda bunları gündeme getireceğiz. Bu konuda bir düzenleme olmasını ümit ediyorum. Libya daki TPAO işçilerine dair de Yıldız, İşçilerimizin bugün yarın tahliyesi söz konusu. Geçici olarak burada arama faaliyetlerimizi durdurduk. Şu anda 12 arkadaşımız var. Güvenli yerdeler... dedi.

AA - 24 Şubat 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: