Enerjide yatırım ...
 
 

 

Sıra Gestamp ile enerji yatırımına geldi

Faik Çelik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Faik Çelik, İspanyol ortakları Gestamp ile otomotiv sektöründeki başarılı iş birliğini şimdi de enerji sektörüne aktardıklarını belirterek, Aydın ve Bandırmadaki merkezler için kolları sıvadıklarını söyledi.

 

2011 yılını yeni yatırım planları ile çerçeveleyen bin 750 kişilik istihdamı ekonomiye dahil ederek Türkiyenin en büyük katmadeğer üreticilerinden biri olan Faik Çelik Holding, ortağı Gestamp ile rüzgar enerjisinden elektirk üretmek için Aydında tesis kurdu.

 

Yine aynı amaçla Bandırma OSB de kurulacak tesis ile de rüzgar kulesi üretecek girişimin amacı da üretilecek kuleleri Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Rusya, Ukrayna gibi Marmara, Ege ve Karadenize sınırı olan yerlere ihraç etmek olacak.

 

Faik Çelik ayrıca Beyçelik Gestamp olarak 2011 yılında Romanyanın Craivo kentinde presli sac şekillendirme fabrikası kurmaya hazırlandıklarını da belirtti. Çelik, 2011 yılı sonunda devreye girecek olan 7 milyon Euroluk tesiste, Fordun Romanyadaki fabrikası için üretim yapılacağını anlattı.

 

Faik Çelik Holdinge ve 2011 hedeflerine mercek tuttuğumuz bu söyleşiyi keyifle okumanızı dileriz.

 

Küçük bir atölyede başlayan iş yaşamını birçok farklı sektörde hizmet veren bir holdinge dönüştüren Faik Çelikin başarı sırrını anlatır mısınız?

 

İleri görüşlülük ve yetkin bir kadroya sahip olmak başarımızın anahtarı diye düşünüyorum. Çok çalışıyor, yatırımlarımızı zamanında yapıyor ve güçlü partnerlerle çalışıyoruz. Gestamp ortaklığı mevcut başarımızı Avrupa ölçeğine taşımamızda bize çok şey kattı. Otomotivde olduğu gibi şimdi enerjide de bir ortaklık söz konusu. Otomotiv bölümündeki düzgün ortaklık ilişkimiz, rüzgar enerjisi yatırımının da önünü açtı. Faik Çelik Holding otomotiv ve enerji sektörlerinde büyümesini sürdürecek. Bunun yanında bu yıl 2 otel inşaatıyla turizm sektörüne de yatırım yapmış bulunuyoruz.

 

HEDEFTE 5 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM VAR

Dünya markalarının ardında Beyçelik Gestampın kalitesinin olduğu gerçeğinden yola çıkarsak, Holding bünyesinde yer alan kuruluşların faaliyetleri, üretim kapasiteleri, yıllık ciro ve yatırımlarından bahseder misiniz?

 

Faik Çelik Holding olarak otomotiv sektörü birincil önceliğimiz. Beyçelik Gestamp, 1000 e yakın çalışan ile 2010 yılı sonunda 10 milyon Euro kalıp ihracatı gerçekleştirdi. Yine holding bünyesinde bulunan Çelikpan A.Ş. de yaptığı radyotörleri dış piyasada Panelli markası ile ihraç ediyor. 220 kişiyi istihdam eden Çelikpan 40 milyon dolar ciroya sahip. Emarc-Çelik, FC Enerji, Gesbey,Faik Çelik Turizm ve Bursa Çelik Sigorta DE Holdingimizin bünyesinde yer alan kuruluşlardır. Toplam bin 750 çalışanın bulunduğu holdingimizin 2010 yılı cirosu ise 250 milyon Dolar. Hedefimiz çalışan sayımızı 5000 lere çıkararak bulunduğumuz sektörlerde en iyi olmak.

 

2010 yılında otomotive ve yenilenebilir enerji sektörlerine yapılan yatırımlar ne durumda?

 

Beyçelik Gestamp olarak 2010 yılında 2008 rakamlarını yakaladık. Yüzde 80 üretim kapasitesine ulaştık. 1000e yakın personeli istihdam eden Beyçelik Gestamp, devreye girecek olan yeni OEM projeleriyle büyümesini sürdürecek. Demirtaş OSB deki kalıp üretim tesisinin yanına 20 milyon Euro yatırımla sıcak şekillendirme tesisi yatırımına başladık.

 

GESTAMP İLE ŞİMDİ DE ENERJİ YATIRIMI YAPTIK

İspanyol ortağımız Gestampın iştiraki olan Gestamp Eolica ile Aydın Çine bölgesinde rüzgar enerjisinden elektrik üretimi tesisi kurduk. 12 kule ile yıllık 75 milyon kilovat/saatlik enerji üretimi yapacağız. Ayrıca Gestamp Renewables adlı şirketin iştiraki olan Gestamp Wind Steel şirketi ile Gesbey A.Ş. adı altında şirket kurduk. Ortaklık olarak yüzde 60 yüzde 40 olmak üzere İspanyol ağırlığı var. Onların üretim teknolojisini burada işleteceğiz ve kullanacağız. General Electric, Vestas, Nordex, Enerco, Alstom gibi müşterilere hitap edeceğiz. Bandırma OSBde 53 bin metrekare arazi üzerine 20 bin metrekare kapalı alanda yıllık 450 kule üretim kapasitesi olan 25 milyon Euroluk tesiste 50 metreden 100 metre yüksekliğe, 6 metre çapa kadar rüzgar kulesi üretimi gerçekleştirilecek. 50 ton ile 140 ton arasında değişen kuleler 750 kilovattan 3 megavata kadar elektrik üretebilecek. Buradan üreteceğimiz kuleleri Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Rusya, Ukrayna gibi Marmara, Ege ve Karadenize sınırı olan yerlere ihraç etmeyi düşüyoruz.. Mart ayında başlaması planlanan üretimin yüzde 50si ihraç edilirken, yüzde 50 si de yurt içine verilecek.

 

2011’DE ROMANYAYA FABRİKA KURACAĞIZ

2011 yılı ile ilgili yeni yatırım planlarınız var mı?

 

Beyçelik Gestamp olarak 2011 yılında Romanyanın Craivo kentinde presli sac şekillendirme fabrikası kurmaya hazırlanıyoruz. 2011 yılı sonunda devreye girecek olan 7 milyon Euroluk tesiste Fordun Romanyadaki fabrikası için üretim yapılacak. Holding ayrıca Demirtaş OSBdeki kalıp üretim tesisinin yanına 20 milyon Euro yatırımla sıcak şekillendirme tesisi yatırımına da başladı. Bir diğer iştirak kolumuz ise enerji. FC Enerji A.Ş., İspanyol ortağı Gestampın iştiraklerinden Gestamp Eolica firması ile Aydının Çine ilçesinde yıllık 75 milyon kwh enerji üretecek. Holding ayrıca aynı ortaklık kapsamında kurulan Gesbey A.Ş. ile de Bandırmada 450 kule/yıl kapasiteyle rüzgar kulesi üretecek. 2012 yılında ise otomotiv sektöründe 30 milyon Euroluk yatırım hedefliyoruz.

 

Son yıllarda gerçekleştirdiğiniz projelerin ve yatırımların üretim kapasitesine ve ciroya yansımaları nasıl?

 

Otomotiv alanında yatırımlarımız hız kazandı. Önümüzdeki dönemlerde üretim kapasitesi ve ciroda önemli artışlar bekliyoruz. Sektörde yaşanan ivme kuşkusuz bizi de olumlu anlamda etkiliyor. Otosan Gölcükte 2012 ortalarında devreye girecek olan yeni transit üretimi için yatırım yapıyor. Bizde o projede yoğun bir şekilde yer alacağız. 2011de kapasite artışına yönelik ilave yatırım planlıyoruz. Bin 750 kişiyi istihdam eden Holdingimiz 55 milyon dolar ihracat yapıyor, ciromuz 250 milyon dolara ulaştı.

 

OTELLER 2013’TE HİZMETE GİRECEK

Gelişen turizm sektörüne paralel olarak bu alanda süren yatırımlarınız nasıl gidiyor? Bu yıl bu sektörde ne gibi girişimleriniz olacak?

 

Faik Çelik Holding olarak 2010 yılında Faik Çelik Turizmi kurduk. Bursanın yeni gelişen bölgesi Mihraplı Park yanında 5 ve 3 yıldızlı 2 otelin inşaatına başladık. Bursada turizm sektörü son zamanlarda önemli bir ivme kazanıyor. Biz de yeni yatırımlarımızla şehir otelciliğine yeni bir anlayış kazandıracağımıza inanıyoruz. Uluslararası turizm devi Starwood ile anlaşma imzaladık. Otellerimizin işletmesini Starwood yürütecek. Bursa Sheraton ve Aloft Otelleri 2013 yılında hizmete girecek. Oteller gerek konumuyla gerek hizmet kalitesiyle Bursaya değer katacak. "Kazandıklarını paylaşma" ilkesi ile eğitim, spor ve sanat alanlarındaki faaliyetlere destek veren Faik Çelik Holding, Türkiye nin toplumsal gelişimine yönelik önemli faaliyetler yürütüyor.

 

Holding in gerçekleştirdiği çevre, toplum ve sosyal sorumluluk projelerinden bahseder misiniz?

 

Elimizden geldiğince sosyal sorumluluk projeleriyle topluma faydalı işler yapmaya çalışıyoruz. 2006 yılında Faik Çelik Kız Teknik ve Meslek Lisesini eğitim öğretime açtık, bu yılda okula 1 spor salonu ve bir de çok amaçlı salon yapıyoruz. Öğrencilerimiz kısa zaman sonra Rahime Çelik Spor Salonunda rahatça spor yapabilecek. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakülkesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü için kampus içinde bir bina inşa ediyoruz. Yeni dönemde öğrencilerimiz bu binada eğitim görecek. Bu bölüm Bursamız için son derece önemli bir bölüm. Hem sanayicinin ihtiyacını karşılayacak elemanlar yetiştirecek hem de gençlerimiz için yeni bir iş kapısı açılacak. Dr. Faik Çelik Otomotiv Mühendisliği Bölümünden mezun olan gençler edindikleri bilgilerle sektörün gelişimine de katkı koyacaklar. Eğitim her şeyin başlangıcı bu nedenle eğitime çok önem veriyor ve bu alanda sosyal faaliyelerimizi arttırıyoruz. Bunun yanında bu yıl Kaplıkayada metruk halde bulunan Huzurevini 6 ay gibi bir sürede tamamlayarak Belediyemize devrettik. 5 yıldızlı otel konforuna sahip 120 kişi kapasiteli Bulduk Çelik Huzurevinde konferans salonlarından, ortak alanlara kadar yaşlılarımızı rahat ettirebilmek için her türlü konforu sağladık. Ocak ayında açılışını yaptığımız huzurevimizin büyüklerimize güzel bir yuva olmasını istiyoruz. Spor alanında da profesyonel ve amatör kulüplere destek olmaya çalışıyoruz. Holding olarak her yıl pek çok öğrenciye burs veriyor, kültür sanat faaliyetlerini destekliyor, çevre projelerinin içinde yer almaya özen gösteriyoruz.

www.ekohaber.com.tr

22 Şubat 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: