Dünya Bankası: Hindistan ın enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yenilenebilir şart
Dünya Bankası tarafından yayımlanan raporda, Hindistan ın enerji talebini karşılamak ve enerji güvenliğini sağlamak açısından yenilenebilir enerjilerin vazgeçilmez rol oynadığını ortaya konuyor.
Yenilenebilir enerjilerin uzun vadede çok daha ekonomik bir kaynak olduğuna vurgu yapılırken, Hindistan ın enerji güvenliği açısından da önemli taşıdığı belirtildi. Araştırmaya göre, Hindistan ın ihtiyaç duyduğu 68 GW lık enerji biyokütle, rüzgar ve küçük hidroelektrik santralleri başta olmak üzere farklı yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilebilir.
Dünya Bankası raporu projeleri devam eden 180 rüzgar, biyokütle ve küçük hidroelektrik santrallerine yönelik verilerin yanı sıra, Hindistan Yeni ve Yenilenebilir Enerji Bakanlığı ile Merkez Elektrik Düzenleme Komisyonu ndan sağlanan bilgilere dayanıyor.
Hindistan ın elektrik talebinin önümüzdeki 25 sene boyunca yılda ortalama yüzde 7.4 hızla büyümesi bekleniyor. Talep artışındaki bu hızı yakalamak için üretim kapasitesinin beş kat artırılması gerekiyor.
Bugün Hindistan ın elektrik üretiminin dörtte üçünden fazlası kömür ve doğalgazdan elde ediliyor. Mevcut kullanım hızıyla, Hindistan ın kömür rezervlerinin 45 yıl içinde tükenmesi bekleniyor. Hindistan elektrik üretimi için ihtiyacı olan kömürün yüzde 10 unu ithal ediyor. Bu oranın 2011 den itibaren yüzde 16 ya ulaşacağı ifade ediliyor.
Dünya Bankası Sürdürülebilir Kalkınma Ağı Başkan Yardımcısı Inger Andersen, "Yenilenebilir enerji bir sonraki büyük teknoloji sanayi olarak değerlendiriliyor. Çin bu fırsatı gördü ve yenilenebilir enerji ekipmanı üretiminde dünya lideri olmayı hedefliyor. Yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak Hindistan ın küresel rekabetçi sanayiler ve teknolojiler geliştirmesini ve yeni büyüme fırsatları yaratmasını sağlayacak" yorumlarında bulunuyor.
Raporda aynı zamanda yenilenebilir enerjilerin Hindistan ın bölgesel ekonomik kalkınması için de çok önemli bir unsur olduğuna dikkat çekiyor.
www.geleceginenerjisi.com
17.02.2011