Düşük Karbon Yol Haritası
 
 

 

‘Düşük karbon yol haritasıyla’ %25 emisyon indirim hedefi

Avrupa Birliği’nin (AB) uzunca bir süredir beklenen 2050’ye kadar düşük karbon ekonomisine geçiş için hazırlanan yol haritası taslağında “enerji tasarrufuyla sera gazı salımlarının 2020’den itibaren yüzde 25 azaltılabileceği” bilgisine yer veriliyor.

 

Taslak belgede enerji tasarruf hedeflerine ulaşılabilmesi için emisyonlarda yüzde 5’lik ek kesinti yapılması gerektiğinin altı çizildi.

 

Taslağın önümüzdeki hafta yayımlanması bekleniyor.

Çevreci Yerküre Dostları haberi memnunlukla karşılamakla birlikte uyarıda bulunmayı da ihmal etmedi:

 

Grubun iklim ve enerji kampanya yöneticisi Brook Riley “Yüzde 25’lik bir indirim her zamankinden biraz daha fazla gayret sarf etmek anlamına geliyor ve teklif edilen yüzde 30 hedefinin açıkça altında kalıyor” dedi.

 

AB İklim Eylemi Komiseri Connie Hedegaard yüzde 30 indirim hedefine arka çıktı. Hedefle ilgili olarak AB liderleri en fazla kirliliğe sebep olan ülkelere dava açılmasının yol haritasıyla hiçbir ilgisi olmadığına dikkat çektiler.

 

Bir Komisyon yetkilisi, EurActiv’e “Tartışmaları canlandırmak için yeni uygulamalar, modeller ve tasarruf tedbirleri öneriyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Buna rağmen yüzde 25’lik indirimin Brüksel’in CO2 indirim hedeflerinde ilişkin pazarlıklarına dâhil edilmesi kaçınılmaz olacak. Ve bu hedefe ulaşılamazsa Komisyon bağlayıcı enerji tasarruf hedeflerini uygulamaya koyamamış olması nedeniyle eleştirilecek.

 

2050’ye kadar yüzde 80-95 indirim

9 Eylül 2011’de açıklanacak olan yol haritası taslağı emisyon indirim hedeflerine ulaşılabilmesi için atılması gereken çeşitli adımlara ilişkin genel bir maliyet analizi şeklinde.

 

Belgede emisyon indirim hedefinin 2020 için yüzde 25, 2030 için yüzde 40, 2040 için yüzde 60 ve 2050 için yüzde 80-95 olması not düşülüyor.

 

Yenilenebilir enerji, akıllı ağlar, karbon tutusu ve depolanması (CCS), ileri sanayi işlemleri ile ulaşımın elektrik esaslı dönüşümünün 40 yıl içerisinde gerçekleştirilebilmesi için yüklü ve sürdürülebilir yatırım yapılması teklifi de aynı belgede yer alıyor.

 

Taslakta yıllık harcamaların €270 milyar civarında ya da her yıl için birliğin milli gelirinin yüzde 1.5 ek harcama yapılacağı, hâlen milli gelirin yüzde 19’unun bu işe ayrıldığı kaydedildi.

 

Ayrıca AR-GE için gelecek on yılda €50 milyar ek bütçe ayrılması da taslakta yer verilen tekliflerden biri.

 

Ancak 40 yıllık bir sürede enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla AB’nin ortalama yakıt maliyetlerinin yılık indirimin €175 milyar - €320 milyar olması bekleniyor.

 

CSS’in de 2035 sonrasında uygulamaya konulması ve yıllık maliyetinin €10 milyar olması bekleniyor.

 

ETS düşük karbon teknolojilerine katkı sağlayacak

AB Emisyon Ticaret Şeması (AB ETS) düşü karbon teknolojileri alanının genişletilmesine katkıda bulunacak. Bu amaçla belgede karbon fiyatlarının yeterince yüksek olması sinyali verilirken uzun vadede öngörülebilirlik üzerinde duruluyor.

 

Taraflar:

Uluslararası Ticaret Birliği Politika Direktörü Simone Ruiz EurActiv’e yol haritasının teklif edilen ETS den farklı olarak sadece rakamların değiştiğini ve ulusal indirim hedefinin yüzde 25’e göre ayarlandığını ileri sürdü.

 

“Bunun nasıl uygulanabileceği konusunda sorularımız” var diyen Ruiz “ETS Yönergesi’ne göre bütün karbon tahsis miktarlarının açık artırılmaya çıkarılması gerekir bu ise yönergede değişikliğe gidilmesi demek ve tabii piyasaların bunu nasıl algılayacakları sorusu var” dedi.

 

Arka plan:

AB emisyonları 2020’ye kadar 1990’lardaki düzeyin yüzde 20’sine indirmeyi yasal bağlayıcı hedef olarak belirledi,daha ileri giderek diğer ülkelerin katkıda bulunması durumunda oranı yüzde 30’a çıkarma taahhüdünde bulundu.

 

Yenilenebilir Enerji Yönergesi Aralık 2008’de onaylandı. Buna göre, birliğin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını 2020’ye kadar yüzde 20 oranında artırılması da bağlayıcı şart hâline getirildi.

 

Ekim 2009’da AB liderleri uzun vadeli kirli gaz salım hedeflerini 2050’ye kadar 1990’lardaki düzeyin yüzde 85-90’ı kadar azaltmak üzere mutabakata vardılar.

 

Birliğin yürürlükteki hedefleri 2020’ye kadar emisyonlarda 1990’ların yüzde 20’sine indirilmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji karışımındaki kullanım oranlarının yüzde 20, enerji tasarrufunun da yüzde 20 artırılması.

www.euractiv.com.tr

16 Şubat 2011

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: