Türkiyenin ilk güneş tarlası kuruluyor
 
 

 

Türkiye de yıllardır hedeflenen güneş enerjisi yatırımlarında somut adım atılıyor. Şanlıurfa Birecik hidroelektrik santral alanında Türkiye nin ilk güneş enerjisi tarlası kurulacak.

 

Enerjide yüzde 70 dışa bağımlı Türkiye yerli kaynaklarını harekete geçirmek için kolları sıvadı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı na bağlı Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Türkiye nin ilk güneş enerjisi tarlasını kurmaya hazırlanıyor. Güneydoğu Anadolu Projesi Kalkınma İdaresi bölgede güneşle çalışan klima ve tarımda "güneş enerjili damla sulama" sistemleri için düğmeye bastı. Türkiye de yıllardır hedeflenen güneş enerjisi yatırımlarında nihayet somut adım atılıyor. EÜAŞ, Şanlıurfa nın Birecik ilçesinde bulunan hidroelektrik santral alanında Türkiye nin ilk güneş enerjisi tarlasını kuracak.

 

ALMAN ORTAK

25 megavat büyüklüğünde planlanan güneş santrali Alman ortakla hayata geçecek. 50 milyon dolar üzeri bir yatırım gerektiren santral için fizibilite çalışması ve teknoloji transferinin gerçekleşmesi amacıyla Alman Kalkınma Bankası ile 22 Aralık 2010 da hibe anlaşması imzalandı. EÜAŞ yetkilileri, danışmanlık alım hizmetlerinin devam ettiğini belirterek, bu ay sonu itibariyle de projeye başlanması hedeflendiğini aktardı. Yetkililer, kamunun bu yatırımda en büyük hedefini "güneş enerjisi santralini hayata geçirerek özel sektöre örnek olmak" diye tanımladı. Yatırımın Türkiye nin en büyük güneş santrali olacağını ifade eden yetkililer, "Bu Türkiye nin ilk büyük santrali olacak. Hem teknoloji transferini getirip hem de özel sektöre örnek olmak istiyoruz" dedi. EÜAŞ yatırım için Şanlıurfa Birecik i üs seçerken, GAP Bölge Kalkınma İdaresi de güneş enerjisi yatırımları için çalışıyor. Birleşmiş Milletler, EPDK ve California Üniversitesi ni yanına alan GAP İdaresi, bölgede güneşle çalışan klima ve tarımda "güneş enerjili damla sulama" sistemleri için proje geliştirdi. Bölgedeki sanayicilere enerji verimliği eğitimi de verilecek.

 

KANUNDA TEŞVİK VAR

TBMM Genel Kurulu ndan ocak ayı başında geçen Yenilenebilir Enerji Kanunu na göre, güneş enerjisiyle üretilen elektriğin kilovatına 13,3 dolar teşvik veriliyor. Teşvik yatırımcılarda hayal kırıklığına yol açarken, kanunda yapılan değişiklik ile güneşe verilen teşvikin 600 megavatla sınırlı olması öngörüldü. Buna göre, 13,3 dolar/centlik teşvik sadece 600 megavatla sınırlı olarak verilecek. Ancak yatırımda yerli ürünlerin kullanılması durumunda 9,3 dolar/cente kadar ilave teşvik verilecek.

www.sabah.com.tr / ekonomi

27 Ocak 2011

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: