Fosil Yakıtlar ve Çevre Sorunları
 
çevre sorunları
 

 

Fosil Yakıt Kullanımından Kaynaklanan Çevre Sorunları

 

Sera Etkisi:

Sanayi devrimiyle birlikte artarak devam eden kömür, petrol ve doğalgaz tüketimi karbondioksit, metan gazı, azotoksit, kloroflorokarbon gibi kirletici gazların atmosfere yayılmasına sebep olmuş, kirletici gazlar dünya ortalama sıcaklığını 0,5 derece arttırmıştır.

 

Sera etkisi oluşumunda en etkili gaz karbondioksit olup fosil yakıtlara bağlı enerji tüketimi bu hızda devam ederse çok yakın bir süre içerisinde ortalama sıcaklığın 2-5 derece artacağı düşünülmektedir. Sıcaklıkların artması deniz seviyelerinin yükselişine ve kuraklığa yol açacaktır.

 

Dünya ortalama sıcaklığının artması ile şimdiden kuzey ve güney kutup dairelerinde buzul kütleleri erimeye başlamış olup son 30 yılda okyanus seviyeleri bir miktar yükselmiştir. Önlem alınmazsa okyanus seviyeleri yüzyılın sonunda 1,8 m ile 2,4 m arasında yükseleceği düşünülmektedir.

 

Buzulların tamamen erimesi durumunda ise okyanus suları 6-7 m yükselecek ve dünyamızda özellikler kıyıya yakın şehirler, ovalar ve limanların sular altında kalma ihtimali çok yüksektir. Hızla artan dünya nüfusu da düşünüldüğünde bu durum beslenme sıkıntısına yol açacak ve örnek vermek gerekirse Mısır ın büyük bir bölümü ve Florida Eyaleti sular altında kalacaktır.

 

Sera etkisi kuraklığa da yol açmaktadır. Kuraklık tarım ürünlerinde verim kaybına neder olurken buna bağlı olarak hayvancılık sektörünü de zarara uğratmaktadır. Kuraklık sonucunda sulama sitemleri zarar görecek, insanlar içmek ve kullanmak için su temin etmekte sorunlarla karşı karşıya kalacaktır.

 

Kuraklık, nehirlerin taşıdıkları su miktarını azaltacak hem canlı hayatı hem de su üstü trafiğinde büyük kayıplara neden olacaktır. Kuraklığa bağlı olarak sıcaklıklar da artacağı için canlılar üzerinde olumsuz etki büyük ölçüde hissedilecektir.

 

Asit Yağmurları:

Fosil yakıtların yanması ile ortaya çıkan karbondioksit, karbonmonoksit, azot, kükürtoksit gibi zararlı ve kirletici gazlar atmosfere karışmaktadır. Yağış anında havada bulunan bu zararlı gazla nem ile birleşip asit yağmurlarına neden olmaktadır. Asit, düştüğü her yere zarar vereceği için canlı ve cansız varlıklar bu durumdan etkilenmektedir.

 

Asit yağmurları toprağın mineral dengesini bozmakta ve ağaçlarda çıkan yaprakların yanmasına neden olmaktadır. Avrupadaki ormanlarda yapılan bir çalışmaya göre yeni çıkan tomurcukların %15 i ya kötü durumda ya da ölmüş olduğu belgelenmiştir. Oysa ormanlar, atmosferdeki karbondioksit oranını azaltan en önemli varlıklardan biridir.

 

İçme suyu da asit yağmurlarından etkilenen önemli maddelerden birisidir. Sulara karışan asit, borulardaki metalleri eritmekte ve bu suları iççen insanların hayatını tehlikeye atmaktadır.

 

Asit yağmurları, okyanusları da etkilemekte ve önem alınmaması durumunda yüzeyden 60 m derinliğe kadar olan bölümlerde canlı hayatın ortadan kalkma durumuyla karşı karşıya kalınacağı bilinmektedir.

 

Kirli Sis:

Fosil yakıt tüketiminin neden olduğu diğer tehlike ise kirli sistir. Kirli sis, azot oksit ve oksijenin birleşmesi ile oluşur. Kirli sis, solunum yolu rahatsızlıklarına neden olmaktadır. 1952 yılında Londra da 4 gün boyunca etkisini sürdüren kirli sis, solunum yolu rahatsızlığına sahip 4000 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştur.

 

Günümüzde enerji tüketiminde fosil yakıtların payının %85 civarında olduğu bilinmektedir. Fosil yakıt kaynaklarının bilinen rezervleri dikkate alındığında petrol 40, doğalgaz 62 ve kömür 230 yıl süre ile ihtiyaç duyulan enerji miktarını karşılayabileceği düşünülmektedir.

 

Tüm bu nedelerden dolayı gelecek nesillere yaşanabilecek bir dünya bırakmak adına birey olarak karbon ayak izimizi azaltmalı, çevre bilincinin topluma kazandırılması konusunda üzerimize düşen görevleri yapmalı, geri dönüşüm yapmaya ve geri dönüşümlü ürünler kullanmaya gayret etmeli, hem kendimizi hem de çevremizi doğa ile dost olan yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bilinçlendirmeliyiz.

http://limitsizenerji.com

21.01.2011

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: