İtalyan İşletmeler İçin Fırsatlar ...
 
 

 

"2011 ticaretin altın yılı"

"9 milyar dolar değerinde özelleştirme. Havaalanlarından deniz taşımacılığına, gıdadan enerjiye, 1300 megavatı aşan kapasiteye sahip rüzgâr enerjisi tesisleri için 27 lisans, 1600 kilometre uzunluğa denk gelen 8 otoyol hattı. Bunlar, uluslararası yatırımcıların yeşil masasına Türkiye nin 2011 de indirebileceği aslardan sadece bazıları."

 

Özelleştirmeler, Yenilenebilir Enerji ve İhracat... İtalyan İşletmeler İçin Fırsatlar

 

Dokuz milyar dolar değerinde özelleştirme... Üstelik bu rakam sadece hâlihazırda takvime alınan özelleştirmeleri kapsıyor: Havaalanlarından deniz taşımacılığına, gıdadan enerjiye... Toplam 1300 megavatı aşan bir kapasiteye sahip rüzgâr enerjisi tesisleri için yirmi yedi lisans... 1600 kilometre uzunluğa denk gelen sekiz otoyol hattı ve Meclis tarafından geçtiğimiz salı günü onaylanan, uluslararası muhasebe standartlarının yer aldığı yeni ticari kanun...

 

Bunlar, uluslararası yatırımcıların yeşil masasına Türkiye nin 2011 de indirebileceği aslardan sadece bazıları. Her biri kazançlı bu kartlar, başlı başına davetkâr bir veriyi gösteriyor: Hem geçen yıl hem de bu yıl, yüzde 7 nin üzerinde oranlarla Ankara nın Avrupa düzeyinde en hızlı ekonomik büyümeyi kaydedeceği konusunda uluslararası kurumlar iddiaya giriyor. Nüfus genç... Gittikçe büyüyen bir gelire sahip 72 milyon potansiyel tüketici... Ayrıca çifte cephe var: Bir yandan Avrupa ile bağlar, diğer yandan -Ankara nın diplomasisinin desteklediği- Türk şirketlerin sayısının daha şimdiden yüksek ve rekabetçi olduğu Orta Asya piyasalarına çevrilen bakış.

 

Tam olarak ülkenin en doğusunda yer alan, İran a sınır bölgesinde oldukça fazla hareket ve büyük ekonomik büyüme görülüyor. Doğu bölgeleri aynı zamanda hükûmetin vergi teşviklerinin yoğunlaştığı alanlar. Tarımcılığı hedef alan Araplar buraya çıkartma yaptı bile. Ancak enerji sektörü bağlamında da ülkenin doğusuna ilgiyle bakanlar da mevcut.

 

İtalya neden Türkiye üzerine rota vermelidir? Çünkü her şeyden evvel yakın ama aynı zamanda işletmeleri yüzde 20 oranında vergilendiriyor hatta az gelişmiş bölgelere yönelik doğrudan yatırımlar olması durumunda bu oran yüzde 4 ila 12 arasında. 20 adet serbest bölge, 30 teknoloji parkı, minimum 50 çalışan işe almak şartıyla araştırma ve kalkınma alanlarında yatırım yapanlar için 2024 e kadar sıfır vergi, düşük enerji bedeli, ihracata teşvikler... Ayrıca yerel bir ortakla şirket oluşturdukları sürece KOBİ ler için de mükemmel. Türk hükûmetinin Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı nın Milano şubesinin başında bulunan Angelo Iaselli, “Moda veya gıda gibi tipik ‘Made in Italy’ ürünleri dışında ihracat artık kompetitif değil, mekanik bölümünü ele alalım: Çin, Güney Kore, Alman rekabetinin yanı sıra yerel rekabet de var ve Türkiye de iş gücü maliyeti oldukça düşük. O nedenle İtalyan çoğunluklu karma bir şirket açmak daha iyi. Üretim burada yapılır ve üstelik daha Doğu ya doğru ihraç edilebilir.” görüşünü savunuyor.

 

Doğrudan yatırımlar alanında Türkiye pek çok fırsat sunuyor. Rüzgâr enerjisinin yanı sıra altyapı alanı var: Ankara, Boğaziçi nde iki yeni köprü, Zafer havaalanı, hızlı tren ve kamu-özel ortaklığı metoduyla birkaç sağlık kampüsü yapmaya hazırlanıyor: Kayseri de 1548 yataklı, Ankara da 3056 yataklı, Bilkent te 2056 yataklı, Manisa ve Yozgat ta 400’er yataklı ve Konya da 800 yataklı.

 

2011 yeni özelleştirmeler için de güzel bir yıl olacak: 2003-2010 döneminde Türk Devleti nin kasalarına yaklaşık 54 milyar dolar girmesini sağlayan bir iş dalı söz konusu. Takvime alınmış işlemler şu an itibarıyla yaklaşık 9 milyar dolar civarında ve taşımacılık, gıda, petro-kimya, madencilik sektörü, tekstil ve bankaları kapsamına alıyor. Ancak şirket listesi yıl sonuna kadar uzamaya aday. Geçtiğimiz hafta haberi verilen son işlem, İstanbul un belediyeleştirilmiş vapur işletmesi İDO nun tamamının özelleştirilmesi. Ayrıca aralarında Samsun, Sinop, Tokat ve Nevşehir Havalimanlarının bulunduğu bir dizi özelleştirme de iki ya da üçlü gruplar hâlinde gerçekleştirilebilir.

BYE - (Il Sole 24 Ore - 18 Ocak 2011 - İtalya - Micaela Cappellini - Roma)

www.haberx.com

18 Ocak 2011

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: