Güneş için İsraillilerle işbirliği yaptı
Alphan Manas’ın İsrail işbirliği ile ürettiği yoğunlaştırmalı güneş enerjisi teknolojisi ile maliyet yarı yarıya inecek.
Fransız elektrikli araç şirketi Tilter’i satın alarak ilk yerli hibrit oto projesine imza atan Manas, şimdi de geliştirdiği güneş enerjisi teknolojisiyle gündemde. Manas, dünyanın en büyük güneş enerjisi projesi Desertec’e girmeye hazırlanıyor.
Brightwell Holding ve Greenway Solar Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, İsrailli ortakları ve Tel Aviv Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünün işbirliği ile “Yoğunlaştırmalı Güneş Enerjisi” (YGE) teknolojisi geliştirdiklerini, bu teknoloji ile güneş enerjisi üretim maliyetini yarı yarıya indirebileceklerini söyledi. Türkiye’nin en büyük sorununun bütçe açığı olduğuna ve bunun güneş enerjisi gibi satın almada destek isteyen enerjiler için sıkıntı yarattığını anlatan Manas, “Güneş enerjisi maliyetleri diğer türlere göre 2-3 kat daha pahalı. Yeni teknoloji maliyetleri aşağı çekecek” dedi.
Manas, güneş enerjisinde destek olmazsa yatırımın geri dönüşünün 15 yıllara çıktığını, bu nedenle de güneş enerjisi yatırımlarının cazip bulunmadığını söyledi. Devletin şu an düşünülen Yenilenebilir Enerji Kanunu’ndaki destek oranını vermesi halinde, bunun her MW için bütçeye 350 bin dolar yük getireceğine işaret eden Manas, çıkacak kanunun ancak sınırlı sayıda yatırıma fırsat tanıyacağını aktardı.
Desertec’in kapısındayız
2 MW’lik bir deneme sistemi kuruluşunun yakında başlayacağını belirten Manas, “Hedefimiz Kuzey Afrika’daki ‘Desertec’ projesinde çok önemli bir oyuncu olabilmek. Proje büyüklüğü 450 milyar Avro olan Desertec’e ortak olmak için dünya çapındaki firmalarla işbirliği görüşmelerine başlandı. Türkiye’de lisans dağıtılmaya başlandığında tabii ki üretici olarak da ilgimiz olacak” dedi.
Dünyanın en büyük güneş enerjisi projesi olan Desertec, çöllere yerleştirilen güneş panelleriyle temiz enerji üretmeyi hedefliyor. Türkiye büyümeye devam ettikçe cari riskinin de artacağını bildiren Manas şöyle konuştu:
“Devlet kendine düzenli gelir kaynağı yaratarak buradan gelecek paraları teknoloji satın almaya harcamalı. Sadece İstanbul’daki emlak rantı 100 milyar dolarlarla ifade ediliyorsa ve belediyenin imar yapısı ile oynamasının etkisi varsa bunun karşılığının alınması gerekir.”
Dışarıdan da ilgi var
Manas, güneş enerjisi sistemlerinde dünyanın sayılı firmalarından birinin kendilerine ortaklık teklif ettiği bilgisini de verdi. Bu firmanın iş ortaklarından biri olduğunu söyleyen ancak isim vermeyen Manas “İlgili firma sahibi olduğumuz teknolojinin fiyat / performansının yüksek olması nedeniyle firmamızla hisse değişimiyle ortak olmak için teklif yaptı. Ortaklık görüşmeleri ocak ayı içinde başlayacak” diye konuştu.
Pelin Ünker/Cumhuriyet
www.patronlardunyasi.com
08.01.2011