Avrupa Birliği Enerji Tasarrufu Fonu
 
 

 

AB nin 8 milyar euroluk enerji tasarrufu fonu kullanılmıyor

Avrupa Birliği 2020 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 oranında azaltmayı amaçlarken, Avrupa Komisyonu’ndan bir yetkilinin EurActiv’e verdiği röportaja göre enerji verimliliğini teşvik için oluşturulmuş 8 milyar euroluk fon halen kullanılmış değil.

 

Avrupa Komisyonu Enerji Genel Direktörlüğü’nden Marie Donnelly, şehirlerin enerji tüketimini düşürme amacıyla kullanıma açık 8 milyar euroluk fonun halen kullanılmadığını açıkladı. Donnelly, EurActiv’e verdiği röportajda “yeni düzenlemelerin, Uyum Fonu’nun yüzde 4’ünün konutlarda enerji tasarrufu sağlamak amacıyla kullanılmasına olanak sağladığını” ancak “bu doğrultuda oluşturulan 8 milyar euroluk fonun beklendiği kadar hızlı kullanılmadığını” söyledi.

 

“Yapılan hesaplamalara göre mevcut politikalar dahilinde yüzde 20’lik bir enerji tasarrufu sağlamanın mümkün görünmediğini” belirten Donnelly, AB’nin şimdiye kadar yüzde 9 ile 11 arasında enerji tasarrufu sağlamış olduğunu tahmin ediyor.

 

Donnelly, yetkilileri bekleyen başlıca zorlukların farklı sektörlerde uygulanan farklı verimlilik politikalarının uyumlu hale getirilmesi ve Avrupa’da bir ESCO (enerji verimliliği sağlayabilmek için projeler üreten şirketler) piyasasının yaratılması olduğunu söylüyor. 2011’deki Enerji Verimliliği Eylem Planı da ESCO piyasası konusunda bir bilinç oluşturmayı amaçlıyor. Donnelly, “ESCO’ların faaliyet gösterdiği ülkelerde büyük başarı sağladıklarını, fakat tüm AB üyesi ülkelerde yeterince bilinmediklerini” savundu.

 

Ekonomik krizin bir etkisi de binaların yenilenmesindeki hızın düşmesi oldu. Bu hızı tekrar artırmanın zor olacağını söyleyen Donnelly, kurtarma pakedi sayesinde binaların yenilenmesi için kullanılacak 146 milyon euroluk bir paranın söz konusu olduğunu bildirdi.

 

Çevreciler için bir kaygı sebebi de Fransa ve İspanya gibi bazı ülkelerin yenilenebilir enerji konusundaki desteklerini azaltmaları. Ancak Donnelly, yenilenebilir enerjinin toplam kullanımdaki oranını 1990 seviyelerine oranla yüzde 20 kadar artırma hedefinin, güneş ve rüzgar enerjisi teknolojisinin maliyetlerinin giderek azalması ve verimliliklerinin giderek artması sebebiyle  yakalanabileceği öngörüsünde bulunuyor.

 

Donnelly, yenilenebilir enerji konusunda gerçekleştirilmesi planlanan herhangi bir yeni yasal düzenlemenin bulunmadığını doğruladı.

www.euractiv.com.tr / enerji

03 Ocak 2011

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: